Suport:

Aparatura topografica

Aparatura topografica

Teodolite

Teodolitele sunt instrumente precise pentru masurarea unghiurilor in plan orizontal si vertical.

Teodolitele sunt folosite in special pentru efectuarea de mesuratori topografice dar au fost adaptate pentru a fi folosite  si in alte scopuri  in diferite domenii cum ar fi meteorologia, astronomia,constructiile sau tehnologiile aerospatiale.

Un teodolit este format dintr-un telescop mobil, montat intre doua axe perpendiculare- axa orizontala si axa verticala.Cand un punct de pe un obiect-tinta  este vizat prin telescop, unghiul format cu aceste axe poate fi masurat cu mare precizie, de obicei de secunde de arc de cerc .

Ambele axe sunt echipate cu cercuri gradate pe care se face citirea prin lentile ce maresc imaginea.

 

La modelele moderne de teodolite citirea cercurilor-orizontal si vertical- se face electronic, centrarea  pe punct nu se mai face cu firul cu plumb ci cu dispozitive optice sau cu laser iar erorile de calare sunt corectate de compensatoare precise.De asemenea modelele moderne de teodolitele au incorporate distomate ( echipamente electronice de masurare a distantelor el) cu laser sau infrarosii.

Precizia  -exprimata in secunde de arc de cerc- este principalul paramentru de calitate al unui teodolit dar la stabilirea nivelului tehnic al unui astfel de aparat topografic mai trebuie luati in considereatie parametri ca : puterea de apropiere a telescopului, tipul de compensator,existenta si pueterea de masurare distomatului, dispozitivele de calare si pozitionare pe punct.

In prezent ,in lucrarile de cadastru locul teodolitelor-optice sau electronice-a fost luat aproape in totalitate de statiile totale (urmasii “inteligenti “ ai teodolitelor care folosesc acelasi principiu de masurare a unghiurilor dar incorporeaza si unitati de prelucrare si stocare a datelor) si sistemele GPS  .

Pentru lucrarile de constructii, teodolitul ramane un instrument ieftin si foarte precis, util atat pentru masuratori dar si pentru lucrari de nivelment si aliniere.

 

Este bine de stiut !

Pentru o corecta utilizare este obligatorie  montarea teodolitului pe un trepied adecvat ( recomandam folosirea unui trepied “heavy duty”- mai solid si mai rezistent decat cele folosite pentru nivelele optice sau nivelele laser) , centrarea precisa pe punct si calarea/verificarea corectitudinii calarii aparatului.Inaintea fiecarei utilizari recomandam sa se verifice daca teodolitul  are erori de index  si/sau erori de colimatie.Un teodolit vandut in perfecta stare de functionare si verificat metrologic poarte sa dea astfel de erori la o scurta perioada de la achizitionare daca sufera socuri sau este expus la vibratii.

Erorile de index si erorile de colimatie se elimina numai  prin calibrarea teodolitului in ateliere specializate.

Pentru a putea studia oferta noastra de teodolite si pentru a obtine informatii detaliate despre aceste produse ... click aici

 

Statii totale

Statiile totale sunt “teodolite inteligente”, care, pornind de la principiile de functionare ale teodolitelor (ca instrumente  precise de masurare a unghiurilor in plan orizontal si vertical), efectueaza masuratori, determina distantele cu precizie milimetrica si salveaza datele in unitati interne sau externe de memorie.Numarul de puncte de memorie interna, existenta cardurilor de memorie si a facilitatilor de transfer de date (usb, buetooth,etc) catre carnete  de teren /PDA-uri, compatibilitatea Windows sunt parametri care definesc nivelul de performanta al statiilor totale.

Folosirea statiei totale impreuna cu un PDA (carnet de teren) compatibil si un software competitiv poate spori performatele aparatului pe linia prelucrarii datelor direct in teren.

Ca si unele dintre modelele moderne de teodolite , statiile totale au incorporate distantmetre ( echipamente electronice de masurare a distantelor) cu laser sau infrarosiu.
Distanta de vizare a distantmetrului laser si distanta de citire pe prisma sunt alti paramentri importanti pentru evaluarea nivelului tehnic al  unei statii totale, cele mai evoluate modele de statii totale citind cu laser distante de 1000 m si chiar 7500 m pe prisma multipla.Cele mai complexe statii totale sunt fara indoiala statiile totale  auto-lock si statiile totale robotice. Statiile totale robotice au posibilitatea de a cauta, gasi si fixa prisma fara a fi nevoie de interventia operatorului. Odata fixata prisma va fi urmarita de toata durata masuratorii. Operatorul care se deplaseaza cu prisma penrtu ridicare sau trasare de puncte are posibilitatea de a comanda de la distanta statia totala prin intermediul conexiunii radio UHF, ce se stabileste intre carnetul de teren si statia totala.

 

La acest moment numai patru companii specializate in aparatura topografica ofera statii totale robotice : Trimble, Leica, Grupul Topcon-Sokkia si producatorul de fata-Stonex.

 

Este bine de stiut !

Pentru o corecta utilizare este obligatorie  montarea statiei totale pe un trepied adecvat (recomandam folosirea unui trepied “heavy duty”- mai solid si mai rezistent decat cele folosite pentru nivelele optice sau laser) , fixarea precisa pe punct si calarea/verificarea corectitudinii calarii aparatului. Inaintea fiecarei utilizari recomandam sa se verifice daca statia totala are erori de index si/sau erori de colimatie. O statie totala vanduta in perfecta stare de functionare si verificata metrologic poarte sa dea astfel de erori la o scurta perioada de la achizitionare daca sufera socuri sau este
expusa la vibratii.

 Pentru a putea studia oferta noastra de statii totale si pentru a obtine informatii detaliate despre aceste produse ... click aici

 

GPS RTK

  

Masuratorile topografice moderne au evoluat  de la masurarea precisa a unghiurilor in plan vertical si orizontal cu ajutorul teodolitelor, la stabilirea pozitiei precisepe glob a unor puncte folosind receptoare ale semnalelor emise de satelitii integrati in sistemele de pozitionare globala.

Primul sistem de sateliti-cel american- denumit  GPS( Global Positioning System) a devenit denumirea generica pentru masuratorile topografice ce utilizeaza semnalul satelitar pentru pozitionare si pentru acest tip de aparate.Primele generatii de stfel de aparate GPS au folosit receptoare cu o singura fracventa (L1) , ce puteau receptiona numai semnale modulate pe o singura frecventa de la  sistemul american GPS.

In prezent, cele mai folosite aparate sunt cele GNSS-RTK , cu un  numar sporit de canale, si care se pot conecta la mai multe sisteme de sateliti ( la GPS, la sistemul rusesc GLONASS , sau cu canale rezervate pentru alte sisteme ce vor apare ulterior- sistemul european Galileo si cel chinezesc Compass in curs de implementare).

Daca sistemele GPS de simpla frecventa (L1) se pot utiliza numai la masuratori statice, sau cinematice urmand ca rezultatele sa fie obtinute dupa o postprocesare a datelor inregistrate in teren, sistemele GNSS-RTK pot fi folosite atat la masuratori statice si cinematice, cat si la masuratori in timp real, asa-numitele masuratori RTK(Real Time Kinematic). Pentru determinarea in timp real cu precizie centimetrica  a coordonatelor punctelor este nevoie ca aparatele GPS-GNSS RTK sa primeasca corectii de la statii fixe terestre. Acest lucru este posibil fie prin radio UHF de la o baza proprie (in acest mod fiind nevoie de 2 aparate - base si rover), sau folosesc modem-uri GSM  pentru conectarea la internet pentru receptia corectiilor RTK de la statiile fixe permanente, existente in multe tari (ROMPOS pentru Romania). Modulele GSM functioneaza cu cartele GSM de internet de la operatorii locali de telefonie mobila.

Conditia efectuarii masuratorilor GPS-RTK este ca soft-ul controller-ului sa aiba implementat algoritmul de transcalcul din sistem de coordonate WGS84 in sistemul national de coordonate al fiecarei tari (in cazul Romaniei - Transdat - pentru transcalcul si proiectia Stereografica 1970 ca sistem national).

 

O alta conditie este ca in zona in care se efectueaza masuratoarea sa fie semnal GSM de date suficient de puternic pentru a realiza conexiunea internet, in caz contrar pentru masuratorile GPS RTK fiind necesare minim 2 aparate (base si rover) si posibilitatea de a stabili conexiunea radio UHF intre ele.

 

* Principalii parametri care definesc nivelul tehnic al unui sistem GPS GNSS RTK sunt :

 • numarul de canale si a sistemelor satelitare urmarite;
 • posibilitatea implementarii gridului de distorsiune pentru transcalcul in  sistemul national de coordonate;
 • performanta filtrelor de selectie a semnalului GNSS bun de cel bruiat;
 • nivelul de performanta al carnetului de tren si a soft-ului RTK care poate permite importul si exportul diferitelor formate de desene (.dwg, .dxf, .dgn,.shp), sau de inventare de coordonate, precum si operatiile grafice
 • caracteristice lucrarilor topografice (offset-uri, extensii, proiectii,parcelari, unirea punctelor, calculul suprafetelor, volumelor, etc.) direct in teren;
 • usurinta folosirii atributelor (codurilor) necesare identificarii ulterioare a diferitelor entitati masurate, sau create in teren;
 • ergonomia si usurinta folosirii interfetei grafice cu utilizatorul; etc.

 

* Este bine de stiut !

 • nu trebuie confundat semnalul GSM de date cu semnalul de voce! Faptul ca puteti vorbi la telefonul mobil nu insemana ca aveti si flux de
  date de internet!
 • aparatele GPS-RTK achizitionate la mana a doua din strainatate, sau chiar din tara in cele mai multe cazuri, au implementate programele de transcalcul in retelele tarilor de origine. De cele mai multe ori implementarea ulterioara a gridului de distorsiune din Transdat pentru transcalcul nu este posibila, sau daca este posibila implica costuri semnificative suplimentare neanuntate de vanzatori.
 • seriozitatea unui producator de aparatura poate fi verificata si prin durata si  promptitudinea acordarii gararantiei in cazul unor eventuale defectiuni (hardware, sau software) ce caracterizeaza in general acest tip de echipamente - indiferent de firma producatoare, datorita utilizarii de tehnologii foarte noi. O intarziere a reparatiilor indica un producator ce nu are o retea de servisare bine dezvoltata si indiferent de motive, ulterioara disparitie de pe piata a acestuia, va va aduce in situatia de a nu mai putea repara aparatul.

 

Pentru a putea studia oferta noastra de GPS RTK si pentru a obtine informatii detaliate despre aceste produse  click aici

 

Nivele laser optice                                                                                                                   

Pentru efectuarea de operatiuni de nivelment sunt folosite aparate topografice numite nivele.

 

Nivele optice

Cele mai simple nivele folosite pentru asigurarea orizontalitatii si verticalitatii sunt banalele “poloboace”  folosite de zidari.

Pentru efectuarea de nivelmente de precizie si pe distante mai mari sunt folosite aparate optice, asa-numitele nivele optice, care masoara diferentele de nivel pe rigle gradate (stadii sau mire) prin intermediul unui telescop.

Pentru nivelele optice cei mai importanti parametrii sunt precizia de nivelare,deviatia standard la 1000 m dublu nivelment,si sensibilitatea compensatorului.

In corelatie directa cu precizia nivlei optice si nivelul tehnic al acesteia sunt puterea telescopului ( notata de exemplu X28  sau X32,ceea ce insemana ce telescopul mareste imaginea/”apropie” de 28 , respectiv
de 32 de ori)  si sistemul de calare.

 

Nivelele laser

Nivelele laser sunt aparate folosite in special de constructori, instalatori, decoratori, arhitecti pentru verificarea orizontalitatii sau alinieri in plan vertical cu ajutorul unuia sau mai multor fascicole laser care traseaza nivelul /aliniamentul dorit pe suprafata respectiva prin puncte sau linii.

Principalele caracteristici ale unei nivele laser sunt:

 • Modul de generare a planirilor orizontale si verticale le imparte in nivele rotative si nivele cu linii si/sau puncte.     
 • Precizia exprimata in mm de obicei la 10 m sau 100 m
 • Lungimea de operare a razei laser ( de pana la 3-400 m)
 • Existenta in dotare  a unor receptoare laser ( cu semnalizare luminoasa si acustica)
 • Numarul si directia razelor laser, respectiv numar de puncte sau linii

 

Este bine de stiut !

Ca si teodolitele si statiile totale, toate tipurile de nivele trebuie verificate si calate inaintea utilizarii, fiind aparate sensibile la socuri  vibratii, trepidatii. Un aparat achizitionat in perfecta stare si verificat metrologic poate sa dea erori dupa numai cate ore de utilizare  daca este lovit sau utilizat intr-un mediu in care este expus la vibratii.

In cazul in care activitatea topografului trebuie sa se desfasoare in conditii de vibratii sau trepidatii pentru nivelment se pot folosi asa-numitele nivele optice rigide- fara compensator.

In cazul in care se constata ca dau erori,atat nivele optice cat si nivelele laser trebuie calibrate si rectificate in ateliere specializate.

 

De mare importanta pentru utilizarea eficienta a nivelelor (in special a nivelelor laser) este utilizarea unor accesorii adecvate:

 • trepiede simple sau cu elevator
 • mire gradate pentru laser
 • detectoare de raza laser


Pentru a putea studia oferta noastra de nivele laser si nivele optice precum si pentru a obtine informatii detaliate despre aceste produse ... click aici

Back to Top